Juridiken kring covid-19

På denna sida har vi samlat information om juridiken kring covid-19. Här hittar du information om statens hyresstödpaket, vanliga hyresrättsfrågor och andra juridiska frågor vi får just nu med anledning av covid-19. Här hittar du också information om hur vi arbetar för att förbättra situationen för hyresgäster.

slider image
 

 

Ansökan om omställningsstöd är öppen

Alla företag oavsett bransch med minskad nettoomsättning till följd av covid-19 kan ha rätt till omställningsstöd. Stödet går att söka till och med den 31 augusti 2020. Vi går igenom de förutsättningar som gäller för att kunna ansöka om stödet.

Läs mer

 

Förslaget till förordning om omställningsstödet ligger nu på regeringen hemsida


Det är viktigt att veta om att den är ute på remiss till den 25 maj, och därmed ännu inte fastställd. När förordningen väl är klar kommer vi tillsammans med Svensk Handel att hålla ett webbinarium på temat.

Läs förslaget här

Många oklara frågor kopplat till det nya omställningspaketet

Vi får löpande in frågor om det omställningspaket som regeringen presenterade 30 april. Stödpaketet är än så länge bara ett förslag och det finns ännu ingen information om hur den slutliga utformningen av förslaget kommer att se ut. Vi har nedan sammanställt de frågor som vi och Svensk Handel har begärt förtydliganden av från relevanta myndigheter. Vi kommer också att bjuda in till ett webbinarium med fokus på omställningsstödet så fort förordningen finns på plats.

Läs mer

Regeringens nya förslag på stödpaket

Regeringen har idag presenterat ett nytt stödpaket som ska hjälpa företag att överleva den mest akuta krisen. Vi går igenom vad det nya förslaget till omställningsstöd innebär.

Läs mer

 

När kan du få ersättning som hyresgäst?

Risken för smittspridning gör att många kunder väljer att stanna hemma och flera företag vittnar om minskad försäljning. Vi får just nu många frågor från medlemmar om vilka rättigheter de har enligt sina hyresavtal. Vi listar några av de vanligaste frågorna nedan.

Läs mer
slider image
 

 

viktig Information från boverket

Boverket har samlat ett antal vanliga frågor och svar om hyresstödpaketet och vad som gäller vid hyresreduceringar. Listan fylls på vartefter som nya frågor kommer in till Boverket.

Ta mig till Boverkets hemsida

Samlade länkar till information om statens hyresstödpaket

Regeringen har presenterat två förslag för att kunna hjälpa företag i de mest utsatta branscherna, dels hyresstödpaketet, dels omställningspaketet och det finns mycket information på olika webbplatser som gäller de båda stödpaketen. Vi har därför samlat länkar till information kopplat till statens hyresstödpaket och omställningspaket för att underlätta för er hur ni hittar informationen.

Till länksamlingen

 

Hur påverkar covid-19 dig som hyresgäst?

Det nya coronaviruset har slagit hårt mot handeln. Det är en tuff situation som handelns hyresgäster nu står inför. Tillsammans med Svensk Handel har vi tagit fram en kravlista som ska hjälpa svenska handlare att överleva.

Läs mer om Svensk Handels kravlista
slider image
 

 

Nyheter

Covid-19 och force majeure

Vi har just nu högt tryck på vår telefonrådgivning med anledning av covid-19 och hur force majeure-klausuler ska tolkas. Många undrar vad som gäller avtalsrättsligt vid leveransförseningar och andra avtalsbrott.

Läs mer

 

En del av Svensk Handel

Svensk Handel arbetar för att stärka handelns konkurrenskraft. Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation som driver handelns frågor för parti-, detalj- och e-handeln. Svensk Handel Juridik är ett helägt dotterbolag till Svensk Handel och har i mer än 40 år bistått medlemmar med juridisk rådgivning. Som medlem i Svensk Handel får ni rabatterade priser på vår rådgivning.

Svensk Digital Handel

Svensk Distanshandel AB utvecklar tjänster och driver frågor som bidrar till en tryggare, smartare och mer lönsam digital handel i Sverige. I nära samarbete med föreningen Svensk Digital Handel verkar de tillsammans för att stärka den svenska e-handelns konkurrenskraft. Medlemmar i Svensk Digital Handel får rabatterade priser på vår rådgivning.

Trygg E-handel

Trygg E-handel är en certifiering för nätbutiker som visar konsumenten att du som e-handlare är en seriös aktör som står för tydliga, enkla och enhetliga villkor och att köpet sker tryggt och säkert. Du kan ansöka om certifieringen på Svensk Digital Handels hemsida.