HUR SKA VI HANTERA EN BLUFFAKTURA?
Bluffaktura är ett samlingsbegrepp för oärliga metoder som går ut på att försöka få företag att betala fakturor som inte är riktiga. Kontakterna tas vanligen via telefon, post eller e-post. Det är därför viktigt att ni som företag agerar korrekt när ni tar emot en bluffaktura.
Bluffakturor kan se ut på olika sätt. Exempel på bluffakturor är följande:
Ett erbjudande som utformats som en faktura
- Faktura från företag som du har varit i kontakt med men som inte överensstämmer med avtalet
- Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses oärligt
- Felaktig faktura utan tidigare kontakt med företaget
- Falsk faktura från utländskt företag
Svensk Handel har upprättat en Varningslista som varnar för företag som skickar bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden/utskick som kan uppfattas som vilseledande.
Hur ska vi agera när vi har fått en bluffaktura?
Bestrid fakturan
Om ni har fått en faktura som är en bluffaktura så ska ni bestrida den. Ni bestrider en faktura genom att skriftligen via mejl eller post kontakta företaget som har skickat fakturan och motsätta er kravet.
Vad kan hända om vi inte betalar?
Många företag är oroliga för vad som händer om man inte betalar en bluffaktura. Nedan följer en sammanställning över de olika ”stegen” i processen för ett företag att driva in betalning för en faktura som ni kan komma att behöva ta hänsyn till.
Om ni får en påminnelse
Om ni får en betalningspåminnelse för bluffakturan rekommenderar vi att ni bestrider fakturan på samma sätt som den ursprungliga fakturan.
Om fakturan överlämnas till ett inkassobolag
Företaget som skickat fakturan kan därefter komma att lämna över sin faktura till ett inkassoföretag. Det är viktigt att ni fortsätter bestrida fakturan om ni fortfarande anser att ni har rätt. Enligt god inkassosed ska inte bestridna fakturor skickas vidare till Kronofogden. Den som vill ha betalt ska istället ansöka om stämning i domstol för att få tvisten om fakturan prövad.
Riskerar vi att hamna hos Kronofogden eller i en domstolsprocess om vi inte betalar fakturan?
Företaget som skickar bluffakturor till er kan skicka betalningskravet till Kronofogden. Bestrid även detta i enlighet med de tidsperioder som framgår på utskicken från Kronofogden, annars kan Kronofogden fastställa att kravet är en skuld och företaget som skickat bluffakturan kan då få hjälp av Kronofogden att få betalt för. Om ni bestrider bluffakturan hos Kronofogden kan företaget som skickat bluffakturan begära att Kronofogden ska överlämna ärendet till tingsrätten och ärendet omvandlas då till en domstolsprocess. Företaget som skickar bluffakturor kan även vända sig direkt till tingsrätten och stämma er. Tingsrätten börjar därefter att handlägga ärendet och ni kommer att uppmanas att inkomma med ett svar på kravet i bluffakturan. Det är viktigt att ni inkommer med ert svar i tid så att inte målet avgörs utan att ni yttrat er eftersom ni då riskerar att förlora målet och behöva betala bluffakturan och andra kostnader. Företaget som skickat bluffakturan har i tingsrätten bevisbördan för att visa att ni ingått avtal så som företaget påstår och att ni ska betala beloppet i bluffakturan.
Det förekommer att företag som skickar bluffakturor driver frågan hela vägen till domstol (även om bevisningen är svag) med förhoppningen att ni antingen ska betala bluffakturan för att slippa domstolsprocessen, att ni inte ska inkomma med ett svar till domstolen så att företaget som skickat bluffakturan vinner eller att ni i domstolen ska komma överens om att ni betalar en del av beloppet de begärt. Om ni anser att ni har rätt bör ni därför stå på er.
Kan vi få en betalningsanmärkning om vi inte betalar fakturan?
Många som får en bluffaktura är även oroliga för att få en betalningsanmärkning (även kallat en ”prick”). Det är kreditupplysningsföretagen som beslutar om betalningsanmärkningar, inte Kronofogden. Företag kan få en betalningsanmärkning så fort någon har ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden, alltså när någon vill få en skuld fastslagen. Det behövs inga beslut från Kronofogden för att ett företag ska få en prick. Vill ni veta om ni har en betalningsanmärkning ska ni ta kontakt med ett av kreditupplysningsföretagen. Datainspektionen har en lista över alla kreditupplysningsföretag.
Vilken hjälp kan vi få av Svensk Handel Juridik?
Som vi nämner ovan är det viktigt att alltid bestrida bluffakturan skriftligen så att ni har bevis för ert bestridande. Bluffakturan ska bestridas skriftligen i alla steg, dvs även påminnelse och eventuella krav från inkassobolag och Kronofogden.
Om ni har fått en faktura som ni anser är en bluffaktura och är osäkra på hur ni ska formulera er när ni bestrider den, eller om ni har andra frågor med anledning av ovan, är ni välkomna att höra av er till någon av Svensk Handel Juridiks processjurister.